Sjukdomar

Håravfall kan ha flera orsaker, inklusive genetiska faktorer, hormonella obalanser, brist på näring och sjukdomar. Vissa sjukdomar kan påverka hårväxten och orsaka håravfall hos både män och kvinnor. Nedan finns en lista över några sjukdomar som kan orsaka håravfall.

 1. Alopecia areata
  Alopecia areata är en sjukdom där kroppens immunsystem attackerar hårsäckarna, vilket resulterar i håravfall. Detta kan uppstå i små fläckar eller över hela huvudet. Sjukdomen är ofarlig, men kan orsaka mycket oro och ångest.
 2. Psoriasis
  Psoriasis är en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation och överproduktion av hudceller. När detta inträffar på hårbotten kan det leda till håravfall.
 3. Diabetes
  Diabetes kan påverka blodcirkulationen i kroppen, inklusive blodcirkulationen till hårsäckarna. Om hårsäckarna inte får tillräckligt med näring och syre kan det leda till håravfall.
 4. Ringorm
  Ringorm är en svampinfektion som kan påverka hårbotten och orsaka håravfall. Infektionen kan behandlas med medicinering för att återställa normal hårväxt.
 5. Anorexia nervosa
  Anorexia nervosa är en ätstörning som kan orsaka näringsbrist i kroppen, vilket kan påverka hårväxten. Personer med Anorexia nervosa kan uppleva håravfall som ett resultat av näringsbrist.
 6. Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
  PCOS är en hormonell obalans som kan orsaka håravfall hos kvinnor. Kvinnor med PCOS kan ha höga nivåer av manliga hormoner, vilket kan påverka hårväxten och orsaka håravfall.
 7. Sköldkörtelsjukdomar
  Sköldkörteln spelar en viktig roll i hormonproduktionen i kroppen, inklusive hormoner som är viktiga för hårväxt. Om sköldkörteln är överaktiv eller underaktiv kan detta leda till håravfall. Behandling av sköldkörtelsjukdomar kan hjälpa till att återställa normal hårväxt.
 8. SLE
  SLE, Systemisk lupus erythematosus, är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem attackerar olika delar av kroppen, inklusive hårsäckarna. Håravfall är ett vanligt symptom på lupus, tillsammans med trötthet, hudutslag och ledvärk.
 9. Anemi
  Anemi är en brist på järn i blodet, vilket kan orsaka håravfall. Järn är en viktig mineral som hjälper till att transportera syre till hårsäckarna och främjar hälsosam hårväxt. Att ta järntillskott och äta en kost rik på järn kan hjälpa till att återställa normal hårväxt.
 10. Cushing syndrom
  Cushing syndrom är en sjukdom som orsakas av en överproduktion av kortisol i kroppen. Höga nivåer av kortisol kan påverka hårväxten och orsaka håravfall. Behandling av Cushing syndrom kan hjälpa till att återställa normal hårväxt. Cushing syndrom uppstår främst som en biverkning hos dig som står på behandling med orala kortikosteroider.

Det är viktigt att notera att håravfall kan vara ett symptom på många sjukdomar och tillstånd, och att det är viktigt att söka medicinsk hjälp om du upplever håravfall. Genom att identifiera och behandla den underliggande orsaken till håravfallet kan du hjälpa till att återställa normal hårväxt och förhindra ytterligare håravfall.