Orsakar medicinen ditt håravfall?

Vissa mediciner kan orsaka håravfall som en biverkning. Detta kan vara en obehaglig överraskning för de som tar medicinerna, särskilt om de inte var medvetna om denna biverkning. Här är några exempel på mediciner som kan orsaka håravfall:

 1. Antidepressiva läkemedel
  Vissa antidepressiva läkemedel, särskilt de som kallas selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), kan orsaka håravfall hos vissa människor. Ett par exempel på SSRI-läkemedel är Zoloft och Fluoxetin .
 2. Blodförtunnande mediciner
  Vissa blodförtunnande mediciner, exempelvis Waran, kan orsaka håravfall som en biverkning. Detta kan påverka både män och kvinnor.
 3. Blodtryckssänkande mediciner
  Vissa blodtryckssänkande mediciner, till exempel betablockerare och ACE-hämmare, kan orsaka håravfall som en biverkning. Några exempel på dessa mediciner är Atenolol, Metoprolol och Lisinopril.
 4. Cancerläkemedel
  Många cancerläkemedel, som cytostatika och strålbehandling, har håravfall som en biverkning. Detta är en vanlig bieffekt av cancerbehandling och kan påverka både män och kvinnor.
 5. Hormonella preventivmedel
  Vissa hormonella preventivmedel, särskilt de som innehåller gestagen, kan orsaka håravfall som en biverkning. Exempel på preventivmedel som kan orsaka håravfall inkluderar Depo-Provera (P-spruta) och Nexplanon (P-stav).
 6. Aknebehandlingar
  Vissa läkemedel som används för att behandla akne, som Isotretinoin och Acitretin, kan orsaka håravfall som en biverkning.
 7. Steroider
  Användning av steroider kan också orsaka håravfall som en biverkning. Detta inkluderar anabola steroider som används för att öka muskelmassa och prestanda, samt kortikosteroider som används för att behandla en mängd olika hälsoproblem, inklusive astma, allergier och hudsjukdomar.
 8. Läkemedel mot epilepsi
  Vissa läkemedel som används för att förhindra epilepsianfall, som valproinsyra och topiramat, kan orsaka håravfall som en biverkning.
 9. Sköldkörtelmediciner
  Läkemedel som används för att behandla sköldkörtelsjukdomar, inklusive levotyroxin och liothyronin, kan också orsaka håravfall som en biverkning.
 10. Antiretroviral terapi
  Antiretroviral terapi används för att behandla HIV och AIDS, men vissa av dessa läkemedel kan också orsaka håravfall som en biverkning.

  Det är viktigt att komma ihåg att håravfall som en biverkning av medicinering är relativt ovanligt, men det kan fortfarande vara en oroande biverkning för dem som upplever det. Om du märker håravfall efter att ha tagit en medicin, bör du rådfråga din läkare eller apotekare för att få råd och avgöra om det är en biverkning av medicinen eller något annat som orsakar håravfallet.